Jak wyhodować samodzielnie noni

 

W warunkach naturalnych morwa indyjska rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Świetnie znana jest nie od dziś mieszkańcom Polinezji. Nazywana jest także aspiryną starożytności, a w celach leczniczych używane są jej wszystkie części tak liście jak i kwiaty oraz owoce. Za granicą to właśnie te ostatnie są uważane za najcenniejsze. Wyciska się z nich sok, który traktowany jest jako lekarstwo na wszystkie dolegliwości, choć badacze sygnalizują, że lekarstwem nie jest to potwierdzają, że może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm.

Hodowla owoców morwy indyjskiej w domu

noniOwoce noni muszą przebyć długą drogę do Europy, żeby trafić na nasze sklepowe półki. Dlatego sok z noni lub same jej owoce są bardzo drogie. Okazuje się jednak, że każdy z nas może wyhodować taką roślinę w warunkach domowych. Pomimo tego, że morwa indyjska lubi ciepło i wilgotny klimat świetnie znosi także kwaśne i zasadowe gleby. Dobrze klimatyzuje się także w warunkach suchych, podmokłych i wietrznych. Posiada dużą tolerancję środowiskową. Dlatego możemy taką roślinę wyhodować sobie samodzielnie. W tym celu potrzebne nam będą sadzonki lub jej nasiona. Dostaniemy je w dobrze zaopatrzonym sklepie ogrodniczym. Jeśli już wyhodujemy roślinę nasiona później będziemy mogli pozyskiwać samodzielnie z jej dojrzałych owoców przepłukując miąższ wodą i susząc ziarenka przez 3 dni na słońcu. Nasiona następnie powinniśmy moczyć w wodzie przez 48 godzin. Aby skrócić czas kiełkowania możemy nasiona ponacinać tak aby nie uszkodzić zarodków? które znajdują się w środku. W ten sposób przygotowane nasiona można umieścić w doniczkach. Po 1 sztuce do 1 doniczki. Dobrze jest umieści w ten sposób przygotowane sadzonki na ciepłym i słonecznym miejscu np. na parapecie. Na tym etapie wzrostu noni potrzebuje dużo wilgoci. Powinniśmy także zmieniać doniczkę na większą wraz z powiększającą się rośliną. Możemy raz na 30 dni stosować nawóz płynny. W domowych warunkach jesteśmy w stanie wy hodować roślinę miniaturkę a pierwszych owoców możemy spodziewać się po roku uprawy.

Owoce noni mają dość cierpki smak. Im owoce bardziej dojrzałe tym są mniej apetyczne do spożycia. Smak staję się nie tylko mocno wyrazisty ale też pojawia się odpychający zapach. Dlatego dojrzałe owoce najlepiej spożywać w postaci przetworzonych soków a w naturalnej wersji przyjmować świeżo zerwane niedojrzałe okazy.