Krojenie i pakowanie chleba w torebkę

Systemy do krojenia oraz przemysłowe pakowania pieczywa zyskują na popularności. Jeśli jesteś zainteresowany linią produkcyjną warto przeczytać poniższy artykuł. 

Dla chętnych czytelników opowiemy o jednej z popularnych linii produkcyjnych. W artykule opiszemy działanie całego systemu oraz poszczególnych urządzeń typu pakowarka oraz krajalnica. 

Jakie urządzenia wchodzą w skład linii? 

niezawodne noże do krajalnic do chlebaAby prawidłowo przeprowadzić proces krojenia oraz produkcji niezbędna jest odpowiednia kolejność urządzeń. Dlatego na pierwszy ogień pójdą niezawodne noże do krajalnic do chleba oraz sam opis urządzenia. W przypadku zastosowania noży do krojenia sprawa jest dość prosta. Podczas zakupów niezawodne noże do krajalnic do chleba musimy kierować się rodzajem urządzenia oraz wydajnością. W przypadku krojenia chleba od 300 do 1200 sztuk na godzinę warto wybrać niezawodne noże do krajalnic do chleba w technologii traktowej. W przypadku zwiększonej ilości produkcji pow. 1200 bochenków na godzinę warto zaopatrzyć się w niezawodne noże do krajalnic do chleba w formie taśmy. 

W przypadku zakupu krajalnicy zasada doboru urządzenia jest uwarunkowana wydajnością oraz metodą sterowania. Na rynku możemy zdecydować się na krajalnice o zastosowaniu w pełni automatyczne oraz na pół automacie. 

Pakowarka to kolejne urządzenie, które wchodzi w skład linii. Do pakowania produktów w tzw. torebkę stosuje się pakowaczki pionowe oraz tunelowe. W zależności od modelu każda z nich jest przystosowana do pakowania za pomocą folii polietylenowej lub polipropylenowej. 

Działanie linii do produkcji pieczywa

Kiedy chleb trafi na taśmę produkcyjną zatrzymuje się na krajalnicy. Tam niezawodne noże do krajalnic do chleba kroją chleb na małe kromki. W kolejnym etapie pokrojone kromki są transportowane do pakowania. Tam specjalny system przechwytuje przekrojony bochenek, a następnie umieszcza go w otwartej torebce. Na zakończenie chleb otrzymuje mały klips zaopatrzony datą produkcji. Przygotowany chleb jest gotowy do sprzedaży. 

Pakowanie pieczywa bezpośrednio w torebkę jest polecane dla wyborów foremkowych. Ten rodzaj pakowania nadaje się do pieczywa tostowego. Wydajność systemu pakowania zależy od wielkości bochenka. Pieczywo o wymiarach 12x12x40 cm jest pakowane w czasie 6 sekund.