Właściwości izomaltu niskokalorycznego

Wypieki takie jak ciastka, pączki, torty czy ciasta często przyciągają uwagę swoim wyglądem. Oprócz wyglądu oczywiście ważny jest również ich smak. W cukierniach znajduje się mnóstwo pięknie wyglądających słodyczy, przyozdobionych lukrem, bitą śmietaną, owocami, czekoladą czy kolorowymi posypkami. Wszystko to przyciąga uwagę i zachęca do kupna. Jednak oprócz walorów wizualnych, smak jest jeszcze najważniejszy.

Co to jest izomalt?

niskokaloryczny izomalt 1kgW cukiernictwie wykorzystuje się wiele produktów, które posiadają charakterystyczne właściwości. Ich zadaniem jest ozdabianie, nadawanie smaku, pulchności i sprężystości wypiekom. Coraz większą popularność zyskują różnego rodzaju zamienniki dla tradycyjnego, białego cukru. Często nie różnią się od niego wyglądem i smakiem. Jednak posiadają różne właściwości i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni, w cukiernictwie, domowych wypiekach czy codziennej diecie. Jednym z takich zamienników jest niskokaloryczny izomalt 1kg, który jest substancją słodzącą otrzymywaną z sacharozy. Posiada specjalne oznaczenie jako E953 i często można znaleźć go w składach różnych słodyczy i wypieków. Izomalt jest zbudowany z mannitolu oraz glukozy. Są to węglowodany. Jest popularnym i często stosowanym dodatkiem do żywności. W swoim smaku przypomina biały cukier, jednak jest od niego nieco mniej słodki. Oprócz dodawania go do żywności, jest częstym składnikiem wielu dekoracji cukierniczych. Jest bezpieczny dla zdrowia, jednak spożywany w dużych ilościach może powodować dolegliwości żołądkowe. Izomalt nie jest produktem pochodzenia naturalnego, a pochodzi z procesu produkcji sacharozy. Izomalt jest niskokaloryczną substancją, dlatego nie muszą obawiać się go osoby przebywające na diecie i odchudzające się. Jest to substancja, która wykazuje się również niskim indeksem glikemicznym i nie powoduje gwałtownych wzrostów glukozy we krwi. Izomalt jest odporny na wysoką temperaturę, co bez wątpienia jest jego zaletą. Oprócz tego nie powoduje sklejania, dlatego jest częstym składnikiem cukierków.

Izomalt swoje zastosowanie znajduje szczególnie w cukiernictwie, a przede wszystkim w różnego rodzaju dekoracjach. Dekoracje przygotowane z izomaltu cechują się trwałością i brakiem lepkości. Wyglądają również efektownie.