Woreczki do przechowywania żywności

W ostatnich latach dużo mówi się o tym, by unikać foliowych woreczków, a zamiast tego używać wielorazowych wykonanych z materiału. I faktycznie kiedy robię zakupy widzę, że coraz więcej ludzi się do tego przekonuje. Sporo z nich pakuje już owoce i warzywa do własnych woreczków, zrobionych najczęściej z przezroczystych siateczek. Można je wykonać samemu na przykład ze starej firany, ale kupimy je teraz również w większości popularnych marketów sieciowych.

Najlepsze woreczki na pieczywo

woreczki wielorazowe na pieczywoJednak co z pakowaniem pieczywa? Zapewne nie raz każdy z nas zaliczył wpadkę ze spleśniałych chlebem. Prawda jest taka, że mało kto wie, że foliowy woreczek to najgorszy wybór jeśli chodzi o pakowanie pieczywa. Niestety jest to nieuniknione w marketach czy sklepach samoobsługowych. Jeśli jednak jest w pobliżu piekarnia, warto tam zaopatrywać się w pieczywo. Nie dość, że jest o wiele lepsze pod względem jakościowym i smakowym, to na dodatek istnieje duża szansa na to, że sprzedawca zapakuje je na naszą prośbę w nasz woreczek. Do przechowywania pieczywa zalecane są jednak inne woreczki niż te do owoców i warzyw. Chleb, czy bułki zapakowane w siateczkę z oczkami bardzo szybko stwardnieją, to tak jakbyśmy trzymali je na wierzchu. Z drugiej strony folie są złe, bo nie przepuszczają powietrza wcale i chleb pleśnieje. Istnieje jednak złoty środek, rozwiązanie tej sytuacji. Są nim lniane woreczki wielorazowe na pieczywo. Len jest materiałem w stu procentach naturalnym i oddychającym. Do woreczków najrozsądniej jest wykorzystać surowy, nie barwiony len, ponieważ nigdy nie mamy pewności, czy użyta farba nie jest szkodliwa. Pieczywo przechowywane w lnianych woreczkach dłużej zachowuje świeżość i miękkość. Len można prać w wysokiej temperaturze, dzięki czemu pozostanie higieniczny przez wiele lat. Takie woreczki są bardzo wytrzymałe i zachowują dobry wygląd przez długie lata.

Jeśli zatem w chleb, bułki, czy rogaliki i inne wyroby piekarnicze zaopatrujemy się nie w marketach tylko w piekarniach, warto rozważyć uszycie, czy zakup lnianych woreczków. Poza zaletami, które zdążyłam wymienić, chleb w lnianym woreczku wygląda zdecydowanie ładniej niż zapakowany w folię. Taki plus dla tych, których oko cieszą estetyczne i ładne metody przechowywania. W większości piekarni sprzedawca nie będzie kręcił nosem na to, że chcemy by zapakowano nam świeży chleb do naszego woreczka więc możemy prosić o to bez obaw.