Zdrowe białka konopne

 

Nasze ciało składa się w dwudziestu procentach z białek, które biorą udział niemalże w większości procesów zachodzących w organizmie. Ich niedobór może mieć bardzo poważne skutki zdrowotne, dlatego nie wolno zapomnieć o ich systematycznym uzupełnianiu.

Czy białka konopne są bezpieczne?

białko konopneWiele osób słysząc o konopiach, myśli o ich odmianie indyjskiej, które posiada silne właściwości psychotropowe. Jednak dostępne w sprzedaży białko konopne pochodzi z konopi siewnej, która jest wolna od takich właściwości. Jest za to bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, witaminy młodości czy błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia uczucie sytości na wiele godzin. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych, jest uznawane za pełnowartościowe, gdyż posiada w składzie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie może samodzielnie wytworzyć, zatem trzeba je systematycznie dostarczać. Co najważniejsze, białka konopne w przeciwieństwie do białek sojowych, nie zawiera czynników alergizujących, zatem mogą je bezpiecznie spożywać dorośli i dzieci. Dzięki wytwarzaniu białka konopnego w niskich temperaturach, posiada ono wszystkie wartościowe składniki, które mogłyby zostać bezpowrotnie utracone, gdyby było ono pozyskiwane w tradycyjny sposób. Po białka roślinne z konopi, ale także z fasoli, grochu, ryżu czy kukurydzy, sięgają przede wszystkim osoby aktywnie uprawiające sport, zawodowych sportowców czy osoby na diecie odchudzającej. Jest ono w formie proszku, zatem łatwo je przygotować do spożycia.

Białka roślinne mogą być świetną alternatywą dla białek zwierzęcych, ale przede wszystkim są niezastąpione dla wegetarian i wegan, którzy całkowicie wykluczyli ze swojej diety mięso. Dla urozmaicenia diety, każdy z nas może je spożywać.